I'm chef and a father for 2 kids I'm from Sabah Malaysia. Born in Tawau and Raised in Penampang Sabah. Mixed Kadazan and Filipino. 28 years in Culinary industries. I can be consider as a Traveler...Hikers...Runners...Martial Arts...Photographer.. Cyclist, food critics and love nature. This blog is dedicate to my passion in culinary, day to day activities, sharing info and ideas. I'm not a full time blogger but i will do my best to update. If you have any question...feel free to contact me.
Followers
Sunday, 2 May 2021
Cakui
Cakui / Kayu Keramat
Bahan-bahan
500g tepung gandum
1 camca soda bikarbonat
1 camca teh yis mauripan
6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu
1 camca makan planta - atau butter
2300ml air suam - bubuh sedikit2garam -
Cara membuatnya:
-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
-.Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda
bikarbonat dan digaul rata.
Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi
sedikit.Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
ganda. (anggaran 1jam lebih)
Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.Hidangkan.
Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai
Decide upon your major definite purpose in life and then organize all your activities around it
Wajburnii (tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (sihatkan aku)
Wa’fuannii (maafkan aku)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
ISI KANDUNGAN ...
-
1. P&P FOR F&B ADMINISTRATION & GENERAL 5 1. Restaurant and Bar...
-
Nasi Lemak Beras 200g Santan 180g Daun pandan 1 helai Serai ...
No comments:
Post a Comment