I'm chef and a father for 2 kids I'm from Sabah Malaysia. Born in Tawau and Raised in Penampang Sabah. Mixed Kadazan and Filipino. 28 years in Culinary industries. I can be consider as a Traveler...Hikers...Runners...Martial Arts...Photographer.. Cyclist, food critics and love nature. This blog is dedicate to my passion in culinary, day to day activities, sharing info and ideas. I'm not a full time blogger but i will do my best to update. If you have any question...feel free to contact me.
Followers
Tuesday, 4 May 2021
Inti tart Nenas dan biskut tart nenas
Inti Tart Nenas
Bahan bahan:
1 kg parutan nenas - tanpa air
1/2 kg gula pasir
Air nenas
Kayu manis & bunga cengkih
Daun pandan
Pewarna kuning
Cara cara:
Selepas diparut, ditapis dan ketepikan air. Tujuan ditapis adalah untuk mendapatkan berat isi nenas dan menentukan jumlah gula yang digunakan.Jika parutan agak kasar, bolehlah dikisar seketika dengan menggunakan air nenas tadi menggunakan blender.Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan. Masukkan sedikit pewarna kuning.
Masak hingga kering dan nenas tak melekat pada daun pandan
Biskut Tart Nenas
Bahan bahan:
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
50 gm gula kaster
40 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kuning telur + sedikit air + pewarna kuning - sapuan
Cara cara:
Satukan semua bahan dan uli dengan menggunakan tangan sahaja.Masukkan dalam acuan dan picit. Letakkan inti dan gulung.Sapukan sedikit kuning telur.
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 mini
Decide upon your major definite purpose in life and then organize all your activities around it
Wajburnii (tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (sihatkan aku)
Wa’fuannii (maafkan aku)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
ISI KANDUNGAN ...
-
1. P&P FOR F&B ADMINISTRATION & GENERAL 5 1. Restaurant and Bar...
-
Nasi Lemak Beras 200g Santan 180g Daun pandan 1 helai Serai ...
No comments:
Post a Comment