Followers

Tuesday 13 August 2019

Nasi Lemak


Nasi Lemak
Beras                           200g
Santan                         180g
Daun pandan               1 helai
Serai                            10g
Halia                           10g – hiris
Bawang Merah           1 ulas – hiris
Bawang Putih             1 ulas – hiris
Garam                         6g

Cara Membuat:
1.     Bersihkan halia, serai, daun pandan dan bawang.
2.     Basuh beras.
3.     Tumis hingga naik bau.
4.     Masukkan beras dalam periuk nasi. Tuangkan santan dan air.
5.     Masukkan halia, serai, daun pandan dan bawang yang telah ditumis. Perasakan dengan garam.

1.1       Sambal Ikan Bilis
Ikan Bilis                                40g
Halia                                       10g – kisar
Bawang putih                          20g – kisar
Bawang merah                        40g – kisar
Belacan                                   5g – potong kecil – kecil
Lada kering                             120g – rebus dan kisar
Asam jawa                              20g
Gula                                        20g
Garam                                     secukupnya
Minyak                                    2 tbsp


Cara Membuat:
1.     Goreng ikan bilis sehingga garing. Ketepikan.
2.     Tumis bahan kisar kecuali lada kering. Masukkan belacan.
3.     Masukkan cili lada kering. Kacau sebati. Api sederhana.
4.     Tunggu pecah minyak. Masukkan asam jawa. Kacau. Perasakan.

1.2       Pengiring
Kacang                        20g – goreng
Timun                         20g – hiris bulat
Telur                           1 biji – rebus, belah 2

2.         Ayam Goreng Pandan
Ayam                          300g – potong kiub besar
Bawang Merah           3 ulas
Bawang Putih             2 ulas
Serbuk Cili                 1tsp
Halia                           5g
Serbuk Kunyit            1tsp
Jintan Manis               ½ tbsp.
Jintan Putih                 ½ tbsp.
Ketumbar                    ½ tbsp.
Daun Pandan               6 helai
Gula                            1 tbsp
Garam                         secukupnya
Minyak masak            secukupnya

Cara Membuat:
1.     Kisar semua bahan kecuali ayam, daun pandan, bahan perasa dan minyak.
2.     Perap ayam dengan bahan yang dikisar selama 20 minit.
3.     Balut ayam dengan daun pandan dan cucuk menggunakan pencungkil gigi
4.     Goreng ayam dengan minyak banyak.

No comments:

Post a Comment

Some of the creation