Nasi
Lemak
Beras 200g
Santan 180g
Daun pandan 1 helai
Serai 10g
Halia 10g – hiris
Bawang Merah 1 ulas – hiris
Bawang Putih 1 ulas – hiris
Garam 6g
Cara
Membuat:
1.
Bersihkan halia, serai, daun pandan dan
bawang.
2.
Basuh beras.
3.
Tumis hingga naik bau.
4.
Masukkan beras dalam periuk nasi. Tuangkan
santan dan air.
5.
Masukkan halia, serai, daun pandan dan
bawang yang telah ditumis. Perasakan dengan garam.
1.1 Sambal Ikan Bilis
Ikan Bilis 40g
Halia 10g –
kisar
Bawang putih 20g – kisar
Bawang merah 40g – kisar
Belacan 5g – potong
kecil – kecil
Lada kering 120g – rebus dan
kisar
Asam jawa 20g
Gula 20g
Garam secukupnya
Minyak 2 tbsp
Cara
Membuat:
1. Goreng
ikan bilis sehingga garing. Ketepikan.
2. Tumis
bahan kisar kecuali lada kering. Masukkan belacan.
3. Masukkan
cili lada kering. Kacau sebati. Api sederhana.
4. Tunggu
pecah minyak. Masukkan asam jawa. Kacau. Perasakan.
1.2 Pengiring
Kacang 20g – goreng
Timun 20g – hiris bulat
Telur 1 biji – rebus, belah
2
2. Ayam Goreng Pandan
Ayam 300g – potong kiub
besar
Bawang Merah 3 ulas
Bawang Putih 2 ulas
Serbuk Cili 1tsp
Halia 5g
Serbuk Kunyit 1tsp
Jintan Manis ½ tbsp.
Jintan Putih ½ tbsp.
Ketumbar ½ tbsp.
Daun Pandan 6 helai
Gula 1 tbsp
Garam secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara
Membuat:
1. Kisar
semua bahan kecuali ayam, daun pandan, bahan perasa dan minyak.
2. Perap
ayam dengan bahan yang dikisar selama 20 minit.
3. Balut
ayam dengan daun pandan dan cucuk menggunakan pencungkil gigi
4. Goreng
ayam dengan minyak banyak.
No comments:
Post a Comment