Followers

Friday 9 August 2019

Recepi send to "Rasa Magazine"


Kerabu aneka uiam kampung
Bahan-bahan:
1 helai daun kunyit
50g daun selom
50 g daun pegaga
50g ulam raja
50g pucuk paku
50g pucuk ubi
200g bawang besar
2 kuntom bunga kantan
1 batang serai
2 helai daun limau
50g daun selasih
50g taugeh
200g kerisik
4 biji limau nipis
100g kelapa parut (digoreng)
Garam
Gula
Sedikit olive oil
Cara membuatnya:
·        Daun kunyit, daun selom, daun pegaga, daun ulam raja, bawang besar, bunga kantan, serai, daun limau purut dan duan selasih dimagang halus
·        Celurkan pucuk paku dan pucuk ubi
·        Satukan kesemua bahan yang dimayang halus dan yang dikeluar ke dalam bekas
·        Gaulkan kesemua bahan-bahan tadi sehingga mesra
·        Sedia dihidangkan
Kerabu nangka muda
Bahan-bahan:
400g nangka muda (direbus hingga lembut)
2 ekor ikan kembong (direbus, ambil isi dan tumbuk lumat)
1 biji kelapa parut
20g kerisik
3 batang serai (dihiris halus)
1 inci lengkuas (dihiris halus)
3 biji bawang merah (dihiris halus)
air limau (3 biji)
garam
gula perang
santan pekat
Cara membuatnya:
·        Serai, lengkuas, bawang merah ditumbuk lumat
·        Masukkan kerisik ke dalam bekas, kemudian masukkan santan dan nangka yang telah dipotong tadi dicampurkan di dalam bahan- bahan yang digaul tadi
·        Masukkan garam, gula, air limau dan gaulkan sehingga mesra



Kerabu pucuk ubi bersama tempe
Bahan-bahan:
250g pucuk ubi (direbus)
300g tempe (digoreng)
1 ekor ikan kembong (direbus dan ambil isi)
2 tangkai cili merah (dimayang halus)
2 kuntum bunga kantan (dimayang halus)
2 batang serai (dimayang halus)
20g daun bawang (dimayang halus)
10 tangkai cili padi (dimayang halus)
20g kerisik
Air asam jawa
Garam
Gula
Cara membuatnya
·        Pucuk ubi yang direbus tadi potong bersama tempe goring dimayang halus
·        Gaulkan semua bahan-bahan tadi bersama kerisik, air asam jawa
·        Perasakan bersama garam dan gula
·        Sedia dihidangkan



Daging salai ulam raja
Bahan-bahan:
500g daging segar (disalai)
180g ulam raja (dimayang halus)
6 biji bawang merah
2 batang serai
2 inci halia
2 biji tomato (dislike dan dibuang biji
2 biji cili merah
2 kerisik
Belacan
50g daun pudina (dimayang halus)
3 biji cili padi
1 mangkuk air asam jawa

Cara membuatnya :
·        Hiris daging yang telah disalai tadi dengan ulam raja yang mayang halus
·        Bawang merah, serai halia, tomato, cili merah, cili padi dan daun pudina digaul bersama daging salai
·        Masukkan kerisik, belacan dan air asam jawa
·        Perasakan bersama garam dan gula
·        Sedia dinikmati




Kerabu manga bersama udang harimau
Bahan-bahan:
2 biji manga hijau
150g udang harimau
5 biji bawang merah
5 biji cili padi
1 sudu serbuk cili (chili flakes)
50g daun ketumbar
2 biji tomato
100g kacang tanah (digoreng)
4 sudu sos ikan
3 sudu gula perang
3 biji limau nipis

Cara membuatnya:
·        Manga hijau dislike halus-halus
·        Udang harimau direbus sekejap dan toskan
·        Bawang merah, cili padi, daun ketumbar, tomato, sos ikan, gula perang dan chili flakes
·        Gaul sebati bersama air limau nipis, sos ikan dan gula perang. Tabur kacang tanah sebelum dihidangkan
·        Sedia dihidangkan





Kerabu pucuk paku bersama taugeh dan kerang
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku (dicelur)
100g taugeh (dicelur)
150g kerang (direbus dan diambil isinya)
20g santan pekat
10g kerisik
5 ulas bawang merah
1 sudu kecil belacan
3 biji limau nipis
50g gula perang
4 biji cili padi
1 biji cili merah
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
·        Celur pucuk paku, taugeh dan kerang
·        Masukkan kerisik, bawang merah, belacan, cili padi, cili merah, santan pekat, limau nipis, gula perang dan garam secukup rasa
·        Gaul sebati
·        Hidangan segar


Kerabu betik muda dan kacang panjang
Bahan-bahan:
1 biji betik muda
250g kacang panjang
3 biji tomato
100g daun selasih
4 biji cili merah
5 biji bawang merah
1 kuntom bunga kantan
100g kacang tanah (digoreng)
4 sudu gula perang
1 black pepper corn
4 biji limau nipis (diambil air)
30g daun bawang

Cara membuatnya:
·        Betik muda disagat halus
·        Kacang panjang dipotong ½ inci
·        Slice tomato, bawang merah, cili merah dan bunga kantan
·        Masukkan sos ikan, air limau, gula perang, black pepper corn, daun selasih dan daun bawang
·        Gaul sebati dan taburkan kacang tanah
·        Sedia dihidangkan




Kerabu rumpai laut
Bahan-bahan:
1 biji manga muda
3 biji tomato (dimayang halus)
6 biji bawang merah
5 biji cili padi
2 biji cili merah
Daun ketumbar (dimayang halus)
Daun bawang (dimayang halus)
300g rumpai laut (direndam semalaman supaya lembut)
Sos ikan
Gula perang

Cara membuatnya:
·        Rumpai laut dihiris kasar bersama bawang, tomato, cili padi, cili merah dan manga muda
·        Gaulkan semua bahan-bahan tadi bersama air limau nipis, sos ikan dan gula perang hingga sebati
·        Sedia dihidangkan



Kerabu pegaga
Bahan-bahan:
200g kelapa parut (digoreng dan dibuat kerisik)
350g ulam pegaga (dimayang halus)
3 tangkai cili padi (dimayang halus)
2 tangkai cili merah (dibelah 2 dibuang biji)
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 biji limau nipis
Garam
Gula

Cara membuatnya:
·        Ulam pegaga dimayang halus, satukan semua bahan-bahan yang dimayang halus tadi
·        Gaulkan kesemua bahan-bahan tadi bersama air limau, kerisik, garam dan gula
·        Sedia dinikmati



Umai udang
Bahan-bahan:
500g udang sederhana besar (dibelah 2)
15 biji limau nipis (perap udang bersama air limau semalaman)
2 inci halia
1 batang timun jepun
2 batang cili merah
5 biji cili padi
Sedikit garam
Sedikit gula
Daun ketumbar (dimayang halus)
Daun bawang (dimayang halus)

Cara membuatnya:
·        Bersihkan udang. Basuh dan bersihkan
·        Perap udang bersama air limau semalaman
·        Masukkan sedikit halia dan cili padi dan cili merah yang telah dipotong
·        Perasakan dengan garam dan gula
·        Timun, daun ketumbar dan daun bawang ditabur diatas hidangan tadi
·        Siap dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Some of the creation