Kerabu
aneka uiam kampung
Bahan-bahan:
1 helai daun kunyit
50g daun selom
50 g daun pegaga
50g ulam raja
50g pucuk paku
50g pucuk ubi
200g bawang besar
2 kuntom bunga kantan
1 batang serai
2 helai daun limau
50g daun selasih
50g taugeh
200g kerisik
4 biji limau nipis
100g kelapa parut (digoreng)
Garam
Gula
Sedikit olive oil
Cara membuatnya:
·
Daun kunyit, daun selom, daun
pegaga, daun ulam raja, bawang besar, bunga kantan, serai, daun limau purut dan
duan selasih dimagang halus
·
Celurkan pucuk paku dan pucuk ubi
·
Satukan kesemua bahan yang
dimayang halus dan yang dikeluar ke dalam bekas
·
Gaulkan kesemua bahan-bahan
tadi sehingga mesra
·
Sedia dihidangkan
Kerabu
nangka muda
Bahan-bahan:
400g nangka muda (direbus hingga lembut)
2 ekor ikan kembong (direbus, ambil isi dan
tumbuk lumat)
1 biji kelapa parut
20g kerisik
3 batang serai (dihiris halus)
1 inci lengkuas (dihiris halus)
3 biji bawang merah (dihiris halus)
air limau (3 biji)
garam
gula perang
santan pekat
Cara membuatnya:
·
Serai, lengkuas, bawang merah
ditumbuk lumat
·
Masukkan kerisik ke dalam
bekas, kemudian masukkan santan dan nangka yang telah dipotong tadi dicampurkan
di dalam bahan- bahan yang digaul tadi
·
Masukkan garam, gula, air limau
dan gaulkan sehingga mesra
Kerabu
pucuk ubi bersama tempe
Bahan-bahan:
250g pucuk ubi (direbus)
300g tempe (digoreng)
1 ekor ikan kembong (direbus dan ambil isi)
2 tangkai cili merah (dimayang halus)
2 kuntum bunga kantan (dimayang halus)
2 batang serai (dimayang halus)
20g daun bawang (dimayang halus)
10 tangkai cili padi (dimayang halus)
20g kerisik
Air asam jawa
Garam
Gula
Cara membuatnya
·
Pucuk ubi yang direbus tadi
potong bersama tempe goring dimayang halus
·
Gaulkan semua bahan-bahan tadi
bersama kerisik, air asam jawa
·
Perasakan bersama garam dan
gula
·
Sedia dihidangkan
Daging salai ulam raja
Bahan-bahan:
500g daging segar
(disalai)
180g ulam raja (dimayang
halus)
6 biji bawang merah
2 batang serai
2 inci halia
2 biji tomato (dislike dan
dibuang biji
2 biji cili merah
2 kerisik
Belacan
50g daun pudina (dimayang
halus)
3 biji cili padi
1 mangkuk air asam jawa
Cara membuatnya :
·
Hiris daging yang telah disalai
tadi dengan ulam raja yang mayang halus
·
Bawang merah, serai halia,
tomato, cili merah, cili padi dan daun pudina digaul bersama daging salai
·
Masukkan kerisik, belacan dan
air asam jawa
·
Perasakan bersama garam dan
gula
·
Sedia dinikmati
Kerabu manga bersama udang harimau
Bahan-bahan:
2 biji manga hijau
150g udang harimau
5 biji bawang merah
5 biji cili padi
1 sudu serbuk cili (chili
flakes)
50g daun ketumbar
2 biji tomato
100g kacang tanah
(digoreng)
4 sudu sos ikan
3 sudu gula perang
3 biji limau nipis
Cara membuatnya:
·
Manga hijau dislike halus-halus
·
Udang harimau direbus sekejap
dan toskan
·
Bawang merah, cili padi, daun ketumbar,
tomato, sos ikan, gula perang dan chili flakes
·
Gaul sebati bersama air limau
nipis, sos ikan dan gula perang. Tabur kacang tanah sebelum dihidangkan
·
Sedia dihidangkan
Kerabu pucuk paku bersama taugeh dan kerang
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku
(dicelur)
100g taugeh (dicelur)
150g kerang (direbus dan
diambil isinya)
20g santan pekat
10g kerisik
5 ulas bawang merah
1 sudu kecil belacan
3 biji limau nipis
50g gula perang
4 biji cili padi
1 biji cili merah
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
·
Celur pucuk paku, taugeh dan
kerang
·
Masukkan kerisik, bawang merah,
belacan, cili padi, cili merah, santan pekat, limau nipis, gula perang dan
garam secukup rasa
·
Gaul sebati
·
Hidangan segar
Kerabu
betik muda dan kacang panjang
Bahan-bahan:
1 biji betik muda
250g kacang panjang
3 biji tomato
100g daun selasih
4 biji cili merah
5 biji bawang merah
1 kuntom bunga kantan
100g kacang tanah (digoreng)
4 sudu gula perang
1 black pepper corn
4 biji limau nipis (diambil air)
30g daun bawang
Cara membuatnya:
·
Betik muda disagat halus
·
Kacang panjang dipotong ½ inci
·
Slice tomato, bawang merah,
cili merah dan bunga kantan
·
Masukkan sos ikan, air limau,
gula perang, black pepper corn, daun selasih dan daun bawang
·
Gaul sebati dan taburkan kacang
tanah
·
Sedia dihidangkan
Kerabu
rumpai laut
Bahan-bahan:
1 biji manga muda
3 biji tomato (dimayang halus)
6 biji bawang merah
5 biji cili padi
2 biji cili merah
Daun ketumbar (dimayang halus)
Daun bawang (dimayang halus)
300g rumpai laut (direndam semalaman supaya
lembut)
Sos ikan
Gula perang
Cara membuatnya:
·
Rumpai laut dihiris kasar
bersama bawang, tomato, cili padi, cili merah dan manga muda
·
Gaulkan semua bahan-bahan tadi
bersama air limau nipis, sos ikan dan gula perang hingga sebati
·
Sedia dihidangkan
Kerabu
pegaga
Bahan-bahan:
200g kelapa parut (digoreng dan dibuat
kerisik)
350g ulam pegaga (dimayang halus)
3 tangkai cili padi (dimayang halus)
2 tangkai cili merah (dibelah 2 dibuang
biji)
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 biji limau nipis
Garam
Gula
Cara membuatnya:
·
Ulam pegaga dimayang halus,
satukan semua bahan-bahan yang dimayang halus tadi
·
Gaulkan kesemua bahan-bahan
tadi bersama air limau, kerisik, garam dan gula
·
Sedia dinikmati
Umai
udang
Bahan-bahan:
500g udang sederhana besar (dibelah 2)
15 biji limau nipis (perap udang bersama
air limau semalaman)
2 inci halia
1 batang timun jepun
2 batang cili merah
5 biji cili padi
Sedikit garam
Sedikit gula
Daun ketumbar (dimayang halus)
Daun bawang (dimayang halus)
Cara membuatnya:
·
Bersihkan udang. Basuh dan
bersihkan
·
Perap udang bersama air limau
semalaman
·
Masukkan sedikit halia dan cili
padi dan cili merah yang telah dipotong
·
Perasakan dengan garam dan gula
·
Timun, daun ketumbar dan daun
bawang ditabur diatas hidangan tadi
·
Siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment