Followers

Tuesday 13 August 2019

RESIPI ANEKA MASAKAN RUTIN

RESIPI ANEKA MASAKAN RUTIN 
1.RESIPI MASAKAN KICAP lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI SAMURAI)
4.Bawang putih 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT)
5.Halia 3 inci (KASI SAMURAI)
6.Cili padi 5-9 biji (HENTAM KASI LUMAT)
7.Kunyit tepuk dada tanye selera…
8.Kicap pekat manis tepuk dada tanye selera…
9.Garam tepuk dada tanye selera…
10.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
2.RESIPI MASAKAN KARI lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging @ ikan etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bunga lawang 2 kuntum
4.Bunga cengkih 5 kuntum
5.Buah pelaga 4 biji
6.Kulit kayu manis 2.5cm
7.Daun kari 4 tangkai
8.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
9.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
10.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
11.Cili padi 5-9 biji (KASI blend sama die...)
12.Air  800ml
13.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
14.Rempah kari 1 pek kecil
15.Garam tepuk dada tanye selera…
16.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
17.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
18.Tomato (kari ikan saje) 2 biji (KASI  tetak 4)
19.Kacang bendi (kari ikan) 6 ulas
20.Santan (optional) 1biji kelapa @ 1 pek santan
21.Gula pasir (optional) tepuk dada tanye selera…
3.RESIPI MASAKAN KURMA lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bunga lawang 2 kuntum
4.Bunga cengkih 5 kuntum
5.Buah pelaga 4 biji
6.Kulit kayu manis 2.5cm
7.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
8.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
9.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
10.Cili padi 5-9 biji (KASI blend sama die...)
11.Air  800ml
12.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
13.Rempah kurma 1 pek kecil
14.Garam tepuk dada tanye selera…
15.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
16.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
17.Tomato  2 biji (KASI tetak 4)
4.RESIPI MASAKAN LEMAK CILI  API lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ ikan @ sayur-sayuran etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
4.Bawang putih 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT)
5.Halia 3 inci (HENTAM KASI LUMAT)
6.Cili padi hijau 20-25 biji (KASI blend sama die...)
7.Serai 1 batang (KASI HENTAK KAW2)
8.Serbuk kunyit 25gm @ 1 sudu makan
9.Air  800ml
10.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
11.Garam tepuk dada tanye selera…
12.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
13.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
5.RESIPI MASAKAN RENDANG lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Serai 1 batang (KASI blend sama die…)
7.lengkuas 3 inci (KASI blend sama die...)
8.Cili padi 5-9 biji (KASI blend sama die...)
9.Serai 1 batang (KASI HENTAK KAW2)
10.Daun kunyit 1 helai (KASI ganyam stlye)
11.Daun lima purut 5 helai (KASI ganyam stlye)
12.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
13.Air  400ml
14.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
15.Rempah rendang 1 pek kecil
16.Gula pasir @ gula melaka tepuk dada tanye selera…
17.Garam tepuk dada tanye selera…
18.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
6.RESIPI MASAKAN SAMBAL lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging @ ikan etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Cili kering 20-25 biji (KASI blend sama die...)
7.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
8.Kunyit 1 sudu kecil
9.Serbuk lada hitam 1 sudu kecil
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
7.RESIPI MASAKAN ASAM PEDAS lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging @ ikan etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Cili kering 20-25 biji (KASI blend sama die...)
7.Air 800ml
8.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
9.Belacan 1 sudu kecil
10.Kacang bendi 6 ulas
11.Bunga kantan 1 kuntum
12.Daun kesum 4 tangkai
13.Tomato 2 biji (KASI tetak 4)
14.Garam tepuk dada tanye selera…
15.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
8.RESIPI MASAKAN TOM YAM lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging @ ikan etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Cili kering 80gm @ 3 sudu makan (yang dikisar saje)
7.Air 800ml
8.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
9.Belacan 1 sudu kecil
10.Serai 5 batang (KASI HENTAK KAW2)
11.Cili api 3 ulas (KASI HENTAK KAW2)
12.Daun limau purut 4 helai
13.Limau nipis 1 biji (diperah sesuka hati)
14.Bawang besar 1 labu (KASI tetak 4)
15.Lobak merah 1 batang (KASI KERAT)
16.Putik jagung 10 batang
17.Kubis bunga 100gm
18.Tomato 2 biji (KASI tetak 4)
19.Garam tepuk dada tanye selera…
20.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
21.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
9.RESIPI MASAKAN SUP lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ayam @ daging etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Bunga lawang 2 kuntum
3.Bunga cengkih 5 kuntum
4.Buah pelaga 4 biji
5.Kulit kayu manis 2.5cm
6.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
7.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
8.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
9.Bunjut 1 pek
10.Air  800ml
11.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
12.Lobak merah 1 batang (KASI KERAT)
13.Tomato  2 biji (KASI  tetak 4)
14.Daun sup tepuk dada tanye selera…
15.Daun bawang tepuk dada tanye selera…
16.Garam tepuk dada tanye selera…
17.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
10.RESIPI  MASAKAN IKAN SINGGANG lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ikan tongkol etc. 3 ekor (pastikan bukan ikan dugong)
2.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
3.Bawang putih 5 ulas (KASI HENTAK KAW2)
4.Halia 3 inci (KASI HENTAK KAW2)
5.Lengkuas 3 inci (KASI HENTAK KAW2)
6.Kunyit 3 inci (KASI HENTAK KAW2)
7.Asam keping @ gelugur 8 keping
8.Cili api 10-15 ulas (KASI HENTAK KAW2)
9.Air 800ml
10.Kacang bendi 6 ulas
11.Garam tepuk dada tanye selera…
12.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
11.RESIPI MASAKAN AYAM GORENG BEREMPAH lu langsi (4-6 ORANG santap)
1.Ayam ½ ekor (pastikan disembelih)
2.Bawang besar 2 labu (KASI blend KERING sama die…)
3.Bawang putih 5 ulas (KASI blend KERING sama die…)
4.Halia 3 inci (KASI blend KERING sama die...)
5.Lengkuas 3 inci (KASI blend KERING sama die...)
6.Kunyit 3 inci (KASI blend KERING sama die...)
7.Serai 2 batang (KASI blend KERING sama die…)
8.Cili api 10-15 ulas (KASI blend KERING sama die...)
9.Biji ketumbar 25gm @ 1 sudu makan
10.Jintan manis 25gm @ 1 sudu makan
11.jintan putih 25gm @ 1 sudu makan
12.Serbuk lada hitam 25gm @ 1 sudu makan
13.Serbuk kari 25gm @ 1 sudu makan
11.Garam tepuk dada tanye selera…
12.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
12.RESIPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Ikan patin 1 ekor (pastikan bukan ikan dugong)
2.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
3.Bawang putih 5 ulas (KASI HENTAK KAW2)
4.Halia 3 inci (KASI HENTAK KAW2)
5.Lengkuas 3 inci (KASI HENTAK KAW2)
6.Kunyit 3 inci (KASI HENTAK KAW2)
7.Tempoyak 1 mangkuk kecil
8.Cili api 10-15 ulas (KASI HENTAK KAW2)
9.Air 800ml
10.Daun kesum 4 tangkai
11.Garam tepuk dada tanye selera…
12.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
13.RESIPI MASAKAN PAJERI NENAS @ TERUNG lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Nenas @ terung 1 biji @ 6 biji terung kecil
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bunga lawang 2 kuntum
4.Bunga cengkih 5 kuntum
5.Buah pelaga 4 biji
6.Kulit kayu manis 2.5cm
7.Udang kering 25gm @ 1 sudu makan
8.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
9.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
10.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
11.Cili kering 80gm @ 3 sudu makan (yang dikisar saje)
12.Air  800ml
13.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
14.Rempah kari 25gm @ 1 sudu makan
15.Kerisik 25gm @ 1 sudu makan
16.Serbuk kunyit 25gm @ 1 sudu makan
17.Gula biasa @ gula perang tepuk dada tanye selera…
18.Garam tepuk dada tanye selera…
19.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
20.Santan (optional) 1 biji kelape @ 1 pek santan
14.RESIPI MASAKAN PUCUK PAKU @ NANGKA MUDA etc. LEMAK CILI  API  lu ada berani... (4-6 ORANG sentap)
1.Pucuk paku @ nangka muda etc. 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
4.Bawang putih 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT)
5.Halia 3 inci (HENTAM KASI LUMAT)
6.Cili padi hijau 20-25 biji (KASI blend sama die...)
7.Serai 1 batang (KASI HENTAK KAW2)
8.Serbuk kunyit 25gm @ 1 sudu makan
9.Air  800ml
10.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
11.Garam tepuk dada tanye selera…
12.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
13.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
15.RESIPI SAYUR MASAK LEMAK  lu ada berani... (4-6 ORANG sentap)
1.Sayur etc. 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
4.Bawang putih 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT)
5.Halia 3 inci (HENTAM KASI LUMAT)
6.Cili padi  5-10 batang (KASI blend sama die...)
7.Air  800ml
8.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
9.Garam tepuk dada tanye selera…
10.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
11.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
16.RESIPI MASAKAN SAYUR KAILAN IKAN MASIN lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Sayur kailan 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Ikan bilis tepuk dada tanye selera…
4.Bawang besar 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
6.Halia 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
7.Cili api 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
8.Ikan masin tenggiri 1 ketul (beli jeruk ikan masin tenggiri dalam bekas)
9.Serbuk lada hitam 25gm @ 1 sudu makan
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
17.RESIPI MASAKAN KANGKUNG GORENG BELACAN lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Sayur etc. 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Ikan bilis tepuk dada tanye selera…
4.Bawang besar 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
6.Halia 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
7.Cili api 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
8.Belacan tepuk dada tanye selera…
9.Asam jawa 15gm @ 1 sudu kecil
10.Kicap manis 50gm @ 2 sudu makan
11.Serbuk lada hitam 25gm @ 1 sudu makan
12.Garam tepuk dada tanye selera…
13.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
18.RESIPI MASAKAN SAYUR GORENG KICAP lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Sayur etc. 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Ikan bilis tepuk dada tanye selera…
4.Bawang besar 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
6.Halia 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
7.Cili api 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
8.Kicap manis tepuk dada tanye selera…
9.Serbuk lada hitam 25gm @ 1 sudu makan
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
19.RESIPI MASAKAN SAYUR GORENG BIASA lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Sayur etc. 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Ikan bilis tepuk dada tanye selera…
4.Bawang besar 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
6.Halia 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
7.Cili api 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...)
8.Serbuk lada hitam 25gm @ 1 sudu makan
9.Garam tepuk dada tanye selera…
10.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
20.RESIPI MASAKAN ACAR TIMUN lu  langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Timun 1 batang (mengikut kreativiti)
2.Lobak merah 1 batang (mengikut kreativiti)
3.Nenas 100gm (mengikut kreativiti)
4.Air 300ml-400ml
4.Bawang besar 2 labu (KASI SAMURAI)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI SAMURI
6.Halia 3 inci (KASI SAMURAI)
7.Cili api 10-15 biji (KASI SAMURAI)
8.Biji sawi 25gm @ 1 sudu makan
8.Serbuk kunyit 25gm @ 1 sudu makan
9.Cuka 5 sudu makan
9.Garam tepuk dada tanye selera…
10.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
11.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
21.RESIPI SAMBAL BELACAN lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Belacan (dibakar selama 2mnit) 1 sudu besar
2.Bawang besar (disalai) ½ biji 
3.Cili padi 50gm
4.Gula pasir 50gm
5.Garam 50gm
6.Tomato 1 biji
7.Lemon ½ biji (untuk diperah)
8.Air masak tepuk dada tanye selera…
P/S:KESEMUA BAHAN KASI BLEND SAMA DIE..
22.RESIPI AIR ASAM lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
2.Air masak tepuk dada tanye selera…
3.Bawang besar 1 biji (KASI SAMURAI)
4.Lada besar 1 biji (KASI SAMURAI)
5.Belacan (dibakar selama 2mnit) 1 sudu besar
6.Bawang besar (disalai) ½ biji 
7.Cili padi 50gm
8.Gula pasir 50gm
9.Garam 50gm
10.Tomato 1 biji
11.Limau nipis ½ biji (untuk diperah)
P/S: BAHAN NO 3 HINGGA NO 11 KASI BLEND SAMA DIE..
23.RESIPI SAMBAL TEMPOYAK lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Tempoyak 100gm
2.Cili padi 50gm
3.Gula  50gm
4.Garam 25gm
24.RESIPI MASAKAN NASI LEMAK lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Beras 4 cawan 
2.Air atas kesesuaian
3.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
4.Halia 1 inci (KASI HENTAK KAW2)
5.Daun pandan 1 helai (KASI ganyam style)
P/S : Untuk membuat sambal nasi lemak boleh ambil resipi masakan sambal lu langsi. 
RESIPI MASAK SAMBAL NASI LEMAK
1.Ayam @ daging @ ikan etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Cili kering 20-25 biji (KASI blend sama die...)
7.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
8.Kunyit 1 sudu kecil
9.Serbuk lada hitam 1 sudu kecil
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Timun 1 batang (dihiris)
2.Kacang tanah 100gm (digoreng)
3.Telur 6 biji (rebus @ goreng)
25.RESIPI MASAKAN NASI MINYAK lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Beras 4 cawan
2.Air  atas kesesuaian
3.Minyak sapi @ majerin 100-150ml (untuk menumis saje)
4.Bunga lawang 2 kuntum
5.Bunga cengkih 5 kuntum
6.Buah pelaga 4 biji
7.Kulit kayu manis 2.5cm
8.Daun pandan 2 helai
9.Bawang besar 1 labu (KASI SAMURAI)
10.Bawang putih 3 ulas (KASI SAMURAI)
11.Halia 1 inci (KASI SAMURAI)
12.Serbuk kunyit ½ sudu kecil
13.Susu cair 1 cawan
14.kismis ½ cawan
15.Kacang peas (ayam brand) ½ cawan
P/S : Untuk membuat lauk-pauk nasi minyak boleh ambil resipi masakan sambal @
kurma dan untuk membuat acar boleh ambil resipi masakan acar timun lu langsi.
RESIPI MASAK ACAR TIMUN NASI MINYAK
1.Timun 1 batang (mengikut kreativiti)
2.Lobak merah 1 batang (mengikut kreativiti)
3.Nenas 100gm (mengikut kreativiti)
4.Air 300ml-400ml
4.Bawang besar 2 labu (KASI SAMURAI)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI SAMURI
6.Halia 3 inci (KASI SAMURAI)
7.Cili api 10-15 biji (KASI SAMURAI)
8.Biji sawi 25gm @ 1 sudu makan
8.Serbuk kunyit 25gm @ 1 sudu makan
9.Cuka 5 sudu makan
9.Garam tepuk dada tanye selera…
10.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
11.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
RESIPI MASAK SAMBAL NASI MINYAK 
1.Ayam @ daging @ ikan etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Cili kering 20-25 biji (KASI blend sama die...)
7.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
8.Kunyit 1 sudu kecil
9.Serbuk lada hitam 1 sudu kecil
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
     @
RESIPI MASAK KURMA NASI MINYAK
1.Ayam @ daging etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bunga lawang 2 kuntum
4.Bunga cengkih 5 kuntum
5.Buah pelaga 4 biji
6.Kulit kayu manis 2.5cm
7.Bawang besar 2 labu (KASI tetak 4)
8.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
9.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
10.Cili padi 5-9 biji (KASI blend sama die...)
11.Air  800ml
12.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
13.Rempah kurma 1 pek kecil
14.Garam tepuk dada tanye selera…
15.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
16.Ubi kentang 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4)
17.Tomato  2 biji (KASI tetak 4)
26.RESIPI MASAKAN NASI AYAM lu langsi (4-6 ORANG sentap)
UNTUK RESIPI MASAK SUP AYAM
1.Ayam ½ ekor (pastikan disembelih)
2.Bunga lawang 2 kuntum
3.Bunga cengkih 5 kuntum
4.Buah pelaga 4 biji
5.Kulit kayu manis 2.5cm
6.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
7.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
8.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
9.Bunjut 1 pek
10.Air  800ml
11.Lobak merah 1 batang (KASI KERAT)
12.Daun sup tepuk dada tanye selera…
13.Daun bawang tepuk dada tanye selera…
14.Garam tepuk dada tanye selera…
15.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
UNTUK RESIPI GORENG AYAM
1.Ayam (tos daripada kuah sup) ½ ekor (pastikan disembelih)
2.Bawang putih 5 ulas (KASI blend KERING sama die…)
3.Halia 3 inci (KASI blend KERING sama die...)
4.Serai 2 batang (KASI blend KERING sama die…)
5.Kicap pekat manis tepuk dada tanye selera…
6.Sos tiram  tepuk dada tanye selera…
7.Sos cili tepuk dada tanye selera…
8.Sos tomato tepuk dada tanye selera…
9.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
UNTUK RESIPI MASAK NASI AYAM
1.Beras 4 cawan
2.Air (daripada kuah sup) atas kesesuaian
3.Kiub @ pati ayam tepuk dada tanye selera…
4.Minyak sapi @ majerin 100-150ml (untuk menumis saje)
5.Bunga lawang 2 kuntum
6.Bunga cengkih 5 kuntum
7.Buah pelaga 4 biji
8.Kulit kayu manis 2.5cm
9.Bawang putih 3 ulas (KASI SAMURAI)
10.Halia 1 inci (KASI SAMURAI)
RESIPI SAMBAL NASI AYAM
1.Air 300ml-400ml
2.Bawang putih 5 ulas (KASI SAMURI
3.Halia 3 inci (KASI SAMURAI)
4.Cili api 10-15 biji (KASI SAMURAI)
5.Cuka 5 sudu makan
6.Garam tepuk dada tanye selera…
7.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
8.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Timun 1 batang (dihiris)
2.Sayur kubis 100gm (dihiris)
3.Tomato 3 biji (KASI tetak 4)
27.RESIPI MASAKAN PULUT KUNING lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Beras pulut 4 cawan
2.Air atas kesesuaian
3.Minyak masak 1 sudu makan
4.Santan 1biji kelapa @ 1 pek santan
5,Daun pandan 1 helai
6.Serbuk kunyit 15gm @ 1 sudu kecil
7.Asam keping 2 keping
8.Garam tepuk dada tanye selera…
9.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
RESIPI MASAK RENDANG PULUT KUNING
1.Ayam @ daging etc. ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Serai 1 batang (KASI blend sama die…)
7.lengkuas 3 inci (KASI blend sama die...)
8.Cili padi 5-9 biji (KASI blend sama die...)
9.Serai 1 batang (KASI HENTAK KAW2)
10.Daun kunyit 1 helai (KASI ganyam stlye)
11.Daun lima purut 5 helai (KASI ganyam stlye)
12.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
13.Air  400ml
14.Santan 1 biji kelapa @ 1 pek santan
15.Rempah rendang 1 pek kecil
16.Gula pasir @ gula melaka tepuk dada tanye selera…
17.Garam tepuk dada tanye selera…
18.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
28.RESIPI MASAKAN MEE KARI lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Mee kuning (celor sahaja) 2 bungkus
RESIPI MASAK KARI MEE KUNING
1.Ayam ½ ekor (pastikan disembelih)
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bunga lawang 2 kuntum
4.Bunga cengkih 5 kuntum
5.Buah pelaga 4 biji
6.Kulit kayu manis 2.5cm
7.Daun kari 4 tangkai
8.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
9.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
10.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
11.Cili padi 5-9 biji (KASI blend sama die...)
12.Air  800ml
13.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
14.Rempah kari 1 pek kecil
15.Garam tepuk dada tanye selera…
16.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
17.Santan (optional) 1biji kelapa @ 1 pek santan
18.Gula pasir (optional) tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Tauhu kering 1 pek (KASI tetak 2)
2.Telur rebus 6 biji (KASI tetak 2)
3.Taugeh 100gm
4.Lada besar 2-3 biji (KASI SAMURAI)
5.Bawang kering 100gm
29.RESIPI MASAKAN MEE SUP lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Mee kuning (celor sahaja) 2 bungkus
RESIPI MASAK SUP MEE KUNING
1.Daging 500gm (pastikan disembelih)
2.Bunga lawang 2 kuntum
3.Bunga cengkih 5 kuntum
4.Buah pelaga 4 biji
5.Kulit kayu manis 2.5cm
6.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
7.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
8.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
9.Bunjut 1 pek
10.Air  800ml
11.Lobak merah 1 batang (KASI KERAT)
12.Daun sup tepuk dada tanye selera…
13.Daun bawang tepuk dada tanye selera…
14.Garam tepuk dada tanye selera…
15.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Taugeh 100gm
2.Limau nipis 2 biji (untuk diperah)
3.Lada besar 2-3 biji (KASI SAMURAI)
4.Cili padi + kicap manis 10-15 biji (KASI blend sama die…+ kicap manis)
5.Bawang kering 100gm
30.RESIPI MASAKAN LAKSA PENANG lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Laksa beras  (rebus dan tos kan) 2 bungkus
RESIPI MASAK KUAH LAKSA PENANG 
1.Ikan kembong @ selayang 1 kg
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
5.Cili kering 20-25 biji (KASI blend sama die...)
6.Air 2liter
7.Asam keping 4 keping
8.Belacan 1 sudu kecil (sebesar ibu jari)
9.Bunga kantan 1 kuntum
10.Daun kesum 4 tangkai
11.Garam tepuk dada tanye selera…
12.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Bawang besar 1 biji (KASI SAMURAI)
2.Telur rebus 6 biji (KASI tetak 2)
3.Timun 1 biji (KASI SAMURAI)
4.Lada besar 2-3 biji (KASI SAMURAI)
31.RESIPI MASAKAN BUBUR @ PENGAT lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Kacang hijau (rebus dahulu) @ 
pisang @ ubi kentang etc. 300gm
2.Air 800ml
3.Gula melaka 5 ketul
4.Bunga lawang 2 kuntum
5.Bunga cengkih 5 kuntum
6.Buah pelaga 4 biji
7.Kulit kayu manis 2.5cm
8.Daun pandan 2 helai
9.Santan 1 biji kelapa @1 pek santan
10.Garam tepuk dada tanye selera…
11.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
32.RESIPI MASAKAN BUBUR NASI lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Beras 1 cawan
2.Air 800ml @ 8 cawan
3.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
4.Daging (dihiris kecil2) 300gm 
5.Bunga lawang 2 kuntum
6.Bunga cengkih 5 kuntum
7.Buah pelaga 4 biji
8.Kulit kayu manis 2.5cm
9.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
10.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
11.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
12.Cendawan butang @ shitake 50gm
13.Lobak jeruk tepuk dada tanye selera…
14.Garam tepuk dada tanye selera…
15.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Ikan bilis (yg digoreng) 100gm
2.Limau nipis 2 biji (untuk diperah)
3.Cili padi + kicap manis 10-15 biji (KASI blend sama die…+ kicap manis)
4.Telur masin (yg direbus) 6 biji (KASI tetak 2)
5.Bawang kering 100gm
6.Daun sup tepuk dada tanye selera…
7.Daun bawang tepuk dada tanye selera…
33.RESIPI MASAKAN BUBUR LAMBUK lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Beras 1 cawan
2.Air 800ml @ 8 cawan
3.Santan  1 biji kelapa @ 1 pek santan
4.Ikan kembong 2 ekor  (KASI blend sama die…)
5.Udang hidup 50gm
6.Udang kering 1 pek kecil (KASI blend sama die…)
7.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
8.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
9.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
10.Serai 1 batang (KASI HENTAK KAW2)
11.Daun kunyit 1 helai (KASI ganyam stlye)
12.Daun kesum 4 tangkai
13.Pucuk paku 2 cawan
14.Kerisik kelapa 2 sudu
15.Lada hitam 2 sudu
16.Garam tepuk dada tanye selera…
17.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
34.RESIPI SATEY GORENG lu langsi (4-6 ORANG sentap)
1.Daging @ ayam 300gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Serbuk kunyit 50gm @ 2 sudu makan
4.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
5.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
6.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
7.Serai 1 batang (KASI blend sama die…)
8.Gula pasir tepuk dada tanye selera…
9.Garam tepuk dada tanye selera…
10.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
RESIPI MASAK KUAH KACANG SATEY 
1.Kacang tanah 500gm
2.Minyak masak 100-150ml (untuk menumis saje)
3.Bawang besar 2 labu (KASI blend sama die...)
4.Bawang putih 5 ulas (KASI blend sama die...)
5.Halia 3 inci (KASI blend sama die...)
6.Serai 1 batang (KASI blend sama die…)
7.lengkuas 3 inci (KASI blend sama die...)
8.Cili kering 15-20 biji (rebus dan KASI blend sama die...)
9.Serai 1 batang (KASI HENTAK KAW2)
10.Belacan 1 sudu kecil (sebesar ibu jari)
11.Asam jawa 25gm @ 1 sudu makan
12.Air  400ml
13.Santan  1 biji kelapa @ 1 pek santan
14.Gula melaka 2 ketul
15.Garam tepuk dada tanye selera…
16.Ajinomoto etc. tepuk dada tanye selera…
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI
1.Nasi impit segera (brand adabi etc.) 1 pek
2.Bawang besar 1 biji (KASI SAMURAI)
3.Timun 1 biji (KASI SAMURAI)

No comments:

Post a Comment

Some of the creation