RESIPI ANEKA MASAKAN RUTIN | |||||||||
1.RESIPI MASAKAN KICAP lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI SAMURAI) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI SAMURAI) | ||||||||
6.Cili padi | 5-9 biji (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
7.Kunyit | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
8.Kicap pekat manis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
2.RESIPI MASAKAN KARI lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging @ ikan etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
4.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
5.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
6.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
7.Daun kari | 4 tangkai | ||||||||
8.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
11.Cili padi | 5-9 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
12.Air | 800ml | ||||||||
13.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
14.Rempah kari | 1 pek kecil | ||||||||
15.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
16.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
18.Tomato (kari ikan saje) | 2 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
19.Kacang bendi (kari ikan) | 6 ulas | ||||||||
20.Santan (optional) | 1biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
21.Gula pasir (optional) | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
3.RESIPI MASAKAN KURMA lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
4.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
5.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
6.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
7.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
8.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Cili padi | 5-9 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
11.Air | 800ml | ||||||||
12.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
13.Rempah kurma | 1 pek kecil | ||||||||
14.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
16.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
17.Tomato | 2 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
4.RESIPI MASAKAN LEMAK CILI API lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ ikan @ sayur-sayuran etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
6.Cili padi hijau | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Serai | 1 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
8.Serbuk kunyit | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Air | 800ml | ||||||||
10.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
11.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
13.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
5.RESIPI MASAKAN RENDANG lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Serai | 1 batang (KASI blend sama die…) | ||||||||
7.lengkuas | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Cili padi | 5-9 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Serai | 1 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
10.Daun kunyit | 1 helai (KASI ganyam stlye) | ||||||||
11.Daun lima purut | 5 helai (KASI ganyam stlye) | ||||||||
12.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
13.Air | 400ml | ||||||||
14.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
15.Rempah rendang | 1 pek kecil | ||||||||
16.Gula pasir @ gula melaka | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
18.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
6.RESIPI MASAKAN SAMBAL lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging @ ikan etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Cili kering | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
8.Kunyit | 1 sudu kecil | ||||||||
9.Serbuk lada hitam | 1 sudu kecil | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
7.RESIPI MASAKAN ASAM PEDAS lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging @ ikan etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Cili kering | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Air | 800ml | ||||||||
8.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Belacan | 1 sudu kecil | ||||||||
10.Kacang bendi | 6 ulas | ||||||||
11.Bunga kantan | 1 kuntum | ||||||||
12.Daun kesum | 4 tangkai | ||||||||
13.Tomato | 2 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
14.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
8.RESIPI MASAKAN TOM YAM lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging @ ikan etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Cili kering | 80gm @ 3 sudu makan (yang dikisar saje) | ||||||||
7.Air | 800ml | ||||||||
8.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Belacan | 1 sudu kecil | ||||||||
10.Serai | 5 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
11.Cili api | 3 ulas (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
12.Daun limau purut | 4 helai | ||||||||
13.Limau nipis | 1 biji (diperah sesuka hati) | ||||||||
14.Bawang besar | 1 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
15.Lobak merah | 1 batang (KASI KERAT) | ||||||||
16.Putik jagung | 10 batang | ||||||||
17.Kubis bunga | 100gm | ||||||||
18.Tomato | 2 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
19.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
20.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
21.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.RESIPI MASAKAN SUP lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ayam @ daging etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
3.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
4.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
5.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
6.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Bunjut | 1 pek | ||||||||
10.Air | 800ml | ||||||||
11.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
12.Lobak merah | 1 batang (KASI KERAT) | ||||||||
13.Tomato | 2 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
14.Daun sup | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Daun bawang | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
16.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.RESIPI MASAKAN IKAN SINGGANG lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ikan tongkol etc. | 3 ekor (pastikan bukan ikan dugong) | ||||||||
2.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
3.Bawang putih | 5 ulas (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
4.Halia | 3 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
5.Lengkuas | 3 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
6.Kunyit | 3 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
7.Asam keping @ gelugur | 8 keping | ||||||||
8.Cili api | 10-15 ulas (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
9.Air | 800ml | ||||||||
10.Kacang bendi | 6 ulas | ||||||||
11.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.RESIPI MASAKAN AYAM GORENG BEREMPAH lu langsi (4-6 ORANG santap) | |||||||||
1.Ayam | ½ ekor (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Bawang besar | 2 labu (KASI blend KERING sama die…) | ||||||||
3.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend KERING sama die…) | ||||||||
4.Halia | 3 inci (KASI blend KERING sama die...) | ||||||||
5.Lengkuas | 3 inci (KASI blend KERING sama die...) | ||||||||
6.Kunyit | 3 inci (KASI blend KERING sama die...) | ||||||||
7.Serai | 2 batang (KASI blend KERING sama die…) | ||||||||
8.Cili api | 10-15 ulas (KASI blend KERING sama die...) | ||||||||
9.Biji ketumbar | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
10.Jintan manis | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
11.jintan putih | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
12.Serbuk lada hitam | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
13.Serbuk kari | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
11.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.RESIPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Ikan patin | 1 ekor (pastikan bukan ikan dugong) | ||||||||
2.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
3.Bawang putih | 5 ulas (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
4.Halia | 3 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
5.Lengkuas | 3 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
6.Kunyit | 3 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
7.Tempoyak | 1 mangkuk kecil | ||||||||
8.Cili api | 10-15 ulas (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
9.Air | 800ml | ||||||||
10.Daun kesum | 4 tangkai | ||||||||
11.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
13.RESIPI MASAKAN PAJERI NENAS @ TERUNG lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Nenas @ terung | 1 biji @ 6 biji terung kecil | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
4.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
5.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
6.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
7.Udang kering | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
8.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
11.Cili kering | 80gm @ 3 sudu makan (yang dikisar saje) | ||||||||
12.Air | 800ml | ||||||||
13.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
14.Rempah kari | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
15.Kerisik | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
16.Serbuk kunyit | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
17.Gula biasa @ gula perang | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
18.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
19.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
20.Santan (optional) | 1 biji kelape @ 1 pek santan | ||||||||
14.RESIPI MASAKAN PUCUK PAKU @ NANGKA MUDA etc. LEMAK CILI API lu ada berani... (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Pucuk paku @ nangka muda etc. | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
6.Cili padi hijau | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Serai | 1 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
8.Serbuk kunyit | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Air | 800ml | ||||||||
10.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
11.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
13.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
15.RESIPI SAYUR MASAK LEMAK lu ada berani... (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Sayur etc. | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (HENTAM KASI LUMAT) | ||||||||
6.Cili padi | 5-10 batang (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Air | 800ml | ||||||||
8.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
9.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
16.RESIPI MASAKAN SAYUR KAILAN IKAN MASIN lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Sayur kailan | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Ikan bilis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
7.Cili api | 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
8.Ikan masin tenggiri | 1 ketul (beli jeruk ikan masin tenggiri dalam bekas) | ||||||||
9.Serbuk lada hitam | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.RESIPI MASAKAN KANGKUNG GORENG BELACAN lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Sayur etc. | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Ikan bilis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
7.Cili api | 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
8.Belacan | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.Asam jawa | 15gm @ 1 sudu kecil | ||||||||
10.Kicap manis | 50gm @ 2 sudu makan | ||||||||
11.Serbuk lada hitam | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
12.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
13.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
18.RESIPI MASAKAN SAYUR GORENG KICAP lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Sayur etc. | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Ikan bilis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
7.Cili api | 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
8.Kicap manis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.Serbuk lada hitam | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
19.RESIPI MASAKAN SAYUR GORENG BIASA lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Sayur etc. | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Ikan bilis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
7.Cili api | 10-15 biji (KASI blend tapi jangan sampai hancur...) | ||||||||
8.Serbuk lada hitam | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
20.RESIPI MASAKAN ACAR TIMUN lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Timun | 1 batang (mengikut kreativiti) | ||||||||
2.Lobak merah | 1 batang (mengikut kreativiti) | ||||||||
3.Nenas | 100gm (mengikut kreativiti) | ||||||||
4.Air | 300ml-400ml | ||||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI SAMURAI) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI SAMURI | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI SAMURAI) | ||||||||
7.Cili api | 10-15 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
8.Biji sawi | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
8.Serbuk kunyit | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Cuka | 5 sudu makan | ||||||||
9.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
21.RESIPI SAMBAL BELACAN lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Belacan (dibakar selama 2mnit) | 1 sudu besar | ||||||||
2.Bawang besar (disalai) | ½ biji | ||||||||
3.Cili padi | 50gm | ||||||||
4.Gula pasir | 50gm | ||||||||
5.Garam | 50gm | ||||||||
6.Tomato | 1 biji | ||||||||
7.Lemon | ½ biji (untuk diperah) | ||||||||
8.Air masak | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
P/S:KESEMUA BAHAN KASI BLEND SAMA DIE.. | |||||||||
22.RESIPI AIR ASAM lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
2.Air masak | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
3.Bawang besar | 1 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
4.Lada besar | 1 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
5.Belacan (dibakar selama 2mnit) | 1 sudu besar | ||||||||
6.Bawang besar (disalai) | ½ biji | ||||||||
7.Cili padi | 50gm | ||||||||
8.Gula pasir | 50gm | ||||||||
9.Garam | 50gm | ||||||||
10.Tomato | 1 biji | ||||||||
11.Limau nipis | ½ biji (untuk diperah) | ||||||||
P/S: BAHAN NO 3 HINGGA NO 11 KASI BLEND SAMA DIE.. | |||||||||
23.RESIPI SAMBAL TEMPOYAK lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Tempoyak | 100gm | ||||||||
2.Cili padi | 50gm | ||||||||
3.Gula | 50gm | ||||||||
4.Garam | 25gm | ||||||||
24.RESIPI MASAKAN NASI LEMAK lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Beras | 4 cawan | ||||||||
2.Air | atas kesesuaian | ||||||||
3.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
4.Halia | 1 inci (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
5.Daun pandan | 1 helai (KASI ganyam style) | ||||||||
P/S : Untuk membuat sambal nasi lemak boleh ambil resipi masakan sambal lu langsi. | |||||||||
RESIPI MASAK SAMBAL NASI LEMAK | |||||||||
1.Ayam @ daging @ ikan etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Cili kering | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
8.Kunyit | 1 sudu kecil | ||||||||
9.Serbuk lada hitam | 1 sudu kecil | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Timun | 1 batang (dihiris) | ||||||||
2.Kacang tanah | 100gm (digoreng) | ||||||||
3.Telur | 6 biji (rebus @ goreng) | ||||||||
25.RESIPI MASAKAN NASI MINYAK lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Beras | 4 cawan | ||||||||
2.Air | atas kesesuaian | ||||||||
3.Minyak sapi @ majerin | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
4.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
5.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
6.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
7.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
8.Daun pandan | 2 helai | ||||||||
9.Bawang besar | 1 labu (KASI SAMURAI) | ||||||||
10.Bawang putih | 3 ulas (KASI SAMURAI) | ||||||||
11.Halia | 1 inci (KASI SAMURAI) | ||||||||
12.Serbuk kunyit | ½ sudu kecil | ||||||||
13.Susu cair | 1 cawan | ||||||||
14.kismis | ½ cawan | ||||||||
15.Kacang peas (ayam brand) | ½ cawan | ||||||||
P/S : Untuk membuat lauk-pauk nasi minyak boleh ambil resipi masakan sambal @ | |||||||||
kurma dan untuk membuat acar boleh ambil resipi masakan acar timun lu langsi. | |||||||||
RESIPI MASAK ACAR TIMUN NASI MINYAK | |||||||||
1.Timun | 1 batang (mengikut kreativiti) | ||||||||
2.Lobak merah | 1 batang (mengikut kreativiti) | ||||||||
3.Nenas | 100gm (mengikut kreativiti) | ||||||||
4.Air | 300ml-400ml | ||||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI SAMURAI) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI SAMURI | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI SAMURAI) | ||||||||
7.Cili api | 10-15 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
8.Biji sawi | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
8.Serbuk kunyit | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
9.Cuka | 5 sudu makan | ||||||||
9.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
RESIPI MASAK SAMBAL NASI MINYAK | |||||||||
1.Ayam @ daging @ ikan etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Cili kering | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
8.Kunyit | 1 sudu kecil | ||||||||
9.Serbuk lada hitam | 1 sudu kecil | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
@ | |||||||||
RESIPI MASAK KURMA NASI MINYAK | |||||||||
1.Ayam @ daging etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
4.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
5.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
6.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
7.Bawang besar | 2 labu (KASI tetak 4) | ||||||||
8.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Cili padi | 5-9 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
11.Air | 800ml | ||||||||
12.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
13.Rempah kurma | 1 pek kecil | ||||||||
14.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
16.Ubi kentang | 2 biji bersaiz besar (KASI tetak 4) | ||||||||
17.Tomato | 2 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
26.RESIPI MASAKAN NASI AYAM lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
UNTUK RESIPI MASAK SUP AYAM | |||||||||
1.Ayam | ½ ekor (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
3.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
4.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
5.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
6.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Bunjut | 1 pek | ||||||||
10.Air | 800ml | ||||||||
11.Lobak merah | 1 batang (KASI KERAT) | ||||||||
12.Daun sup | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
13.Daun bawang | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
14.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
UNTUK RESIPI GORENG AYAM | |||||||||
1.Ayam (tos daripada kuah sup) | ½ ekor (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend KERING sama die…) | ||||||||
3.Halia | 3 inci (KASI blend KERING sama die...) | ||||||||
4.Serai | 2 batang (KASI blend KERING sama die…) | ||||||||
5.Kicap pekat manis | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
6.Sos tiram | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
7.Sos cili | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
8.Sos tomato | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
UNTUK RESIPI MASAK NASI AYAM | |||||||||
1.Beras | 4 cawan | ||||||||
2.Air (daripada kuah sup) | atas kesesuaian | ||||||||
3.Kiub @ pati ayam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
4.Minyak sapi @ majerin | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
5.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
6.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
7.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
8.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
9.Bawang putih | 3 ulas (KASI SAMURAI) | ||||||||
10.Halia | 1 inci (KASI SAMURAI) | ||||||||
RESIPI SAMBAL NASI AYAM | |||||||||
1.Air | 300ml-400ml | ||||||||
2.Bawang putih | 5 ulas (KASI SAMURI | ||||||||
3.Halia | 3 inci (KASI SAMURAI) | ||||||||
4.Cili api | 10-15 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
5.Cuka | 5 sudu makan | ||||||||
6.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
7.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
8.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Timun | 1 batang (dihiris) | ||||||||
2.Sayur kubis | 100gm (dihiris) | ||||||||
3.Tomato | 3 biji (KASI tetak 4) | ||||||||
27.RESIPI MASAKAN PULUT KUNING lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Beras pulut | 4 cawan | ||||||||
2.Air | atas kesesuaian | ||||||||
3.Minyak masak | 1 sudu makan | ||||||||
4.Santan | 1biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
5,Daun pandan | 1 helai | ||||||||
6.Serbuk kunyit | 15gm @ 1 sudu kecil | ||||||||
7.Asam keping | 2 keping | ||||||||
8.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
RESIPI MASAK RENDANG PULUT KUNING | |||||||||
1.Ayam @ daging etc. | ½ ekor @ 500gm etc. (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Serai | 1 batang (KASI blend sama die…) | ||||||||
7.lengkuas | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Cili padi | 5-9 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Serai | 1 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
10.Daun kunyit | 1 helai (KASI ganyam stlye) | ||||||||
11.Daun lima purut | 5 helai (KASI ganyam stlye) | ||||||||
12.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
13.Air | 400ml | ||||||||
14.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
15.Rempah rendang | 1 pek kecil | ||||||||
16.Gula pasir @ gula melaka | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
18.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
28.RESIPI MASAKAN MEE KARI lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Mee kuning (celor sahaja) | 2 bungkus | ||||||||
RESIPI MASAK KARI MEE KUNING | |||||||||
1.Ayam | ½ ekor (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
4.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
5.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
6.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
7.Daun kari | 4 tangkai | ||||||||
8.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
11.Cili padi | 5-9 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
12.Air | 800ml | ||||||||
13.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
14.Rempah kari | 1 pek kecil | ||||||||
15.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
16.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.Santan (optional) | 1biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
18.Gula pasir (optional) | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Tauhu kering | 1 pek (KASI tetak 2) | ||||||||
2.Telur rebus | 6 biji (KASI tetak 2) | ||||||||
3.Taugeh | 100gm | ||||||||
4.Lada besar | 2-3 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
5.Bawang kering | 100gm | ||||||||
29.RESIPI MASAKAN MEE SUP lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Mee kuning (celor sahaja) | 2 bungkus | ||||||||
RESIPI MASAK SUP MEE KUNING | |||||||||
1.Daging | 500gm (pastikan disembelih) | ||||||||
2.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
3.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
4.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
5.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
6.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Bunjut | 1 pek | ||||||||
10.Air | 800ml | ||||||||
11.Lobak merah | 1 batang (KASI KERAT) | ||||||||
12.Daun sup | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
13.Daun bawang | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
14.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Taugeh | 100gm | ||||||||
2.Limau nipis | 2 biji (untuk diperah) | ||||||||
3.Lada besar | 2-3 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
4.Cili padi + kicap manis | 10-15 biji (KASI blend sama die…+ kicap manis) | ||||||||
5.Bawang kering | 100gm | ||||||||
30.RESIPI MASAKAN LAKSA PENANG lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Laksa beras (rebus dan tos kan) | 2 bungkus | ||||||||
RESIPI MASAK KUAH LAKSA PENANG | |||||||||
1.Ikan kembong @ selayang | 1 kg | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Cili kering | 20-25 biji (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Air | 2liter | ||||||||
7.Asam keping | 4 keping | ||||||||
8.Belacan | 1 sudu kecil (sebesar ibu jari) | ||||||||
9.Bunga kantan | 1 kuntum | ||||||||
10.Daun kesum | 4 tangkai | ||||||||
11.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
12.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Bawang besar | 1 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
2.Telur rebus | 6 biji (KASI tetak 2) | ||||||||
3.Timun | 1 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
4.Lada besar | 2-3 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
31.RESIPI MASAKAN BUBUR @ PENGAT lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Kacang hijau (rebus dahulu) @ | |||||||||
pisang @ ubi kentang etc. | 300gm | ||||||||
2.Air | 800ml | ||||||||
3.Gula melaka | 5 ketul | ||||||||
4.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
5.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
6.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
7.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
8.Daun pandan | 2 helai | ||||||||
9.Santan | 1 biji kelapa @1 pek santan | ||||||||
10.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
11.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
32.RESIPI MASAKAN BUBUR NASI lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Beras | 1 cawan | ||||||||
2.Air | 800ml @ 8 cawan | ||||||||
3.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
4.Daging | (dihiris kecil2) | 300gm | |||||||
5.Bunga lawang | 2 kuntum | ||||||||
6.Bunga cengkih | 5 kuntum | ||||||||
7.Buah pelaga | 4 biji | ||||||||
8.Kulit kayu manis | 2.5cm | ||||||||
9.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
11.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
12.Cendawan butang @ shitake | 50gm | ||||||||
13.Lobak jeruk | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
14.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
15.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Ikan bilis (yg digoreng) | 100gm | ||||||||
2.Limau nipis | 2 biji (untuk diperah) | ||||||||
3.Cili padi + kicap manis | 10-15 biji (KASI blend sama die…+ kicap manis) | ||||||||
4.Telur masin (yg direbus) | 6 biji (KASI tetak 2) | ||||||||
5.Bawang kering | 100gm | ||||||||
6.Daun sup | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
7.Daun bawang | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
33.RESIPI MASAKAN BUBUR LAMBUK lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Beras | 1 cawan | ||||||||
2.Air | 800ml @ 8 cawan | ||||||||
3.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
4.Ikan kembong | 2 ekor (KASI blend sama die…) | ||||||||
5.Udang hidup | 50gm | ||||||||
6.Udang kering | 1 pek kecil (KASI blend sama die…) | ||||||||
7.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
10.Serai | 1 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
11.Daun kunyit | 1 helai (KASI ganyam stlye) | ||||||||
12.Daun kesum | 4 tangkai | ||||||||
13.Pucuk paku | 2 cawan | ||||||||
14.Kerisik kelapa | 2 sudu | ||||||||
15.Lada hitam | 2 sudu | ||||||||
16.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
17.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
34.RESIPI SATEY GORENG lu langsi (4-6 ORANG sentap) | |||||||||
1.Daging @ ayam | 300gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Serbuk kunyit | 50gm @ | 2 sudu makan | |||||||
4.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
7.Serai | 1 batang (KASI blend sama die…) | ||||||||
8.Gula pasir | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
9.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
10.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
RESIPI MASAK KUAH KACANG SATEY | |||||||||
1.Kacang tanah | 500gm | ||||||||
2.Minyak masak | 100-150ml (untuk menumis saje) | ||||||||
3.Bawang besar | 2 labu (KASI blend sama die...) | ||||||||
4.Bawang putih | 5 ulas (KASI blend sama die...) | ||||||||
5.Halia | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
6.Serai | 1 batang (KASI blend sama die…) | ||||||||
7.lengkuas | 3 inci (KASI blend sama die...) | ||||||||
8.Cili kering | 15-20 biji (rebus dan KASI blend sama die...) | ||||||||
9.Serai | 1 batang (KASI HENTAK KAW2) | ||||||||
10.Belacan | 1 sudu kecil (sebesar ibu jari) | ||||||||
11.Asam jawa | 25gm @ 1 sudu makan | ||||||||
12.Air | 400ml | ||||||||
13.Santan | 1 biji kelapa @ 1 pek santan | ||||||||
14.Gula melaka | 2 ketul | ||||||||
15.Garam | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
16.Ajinomoto etc. | tepuk dada tanye selera… | ||||||||
PENYEDIAAN TAMBAHAN DALAM RESIPI | |||||||||
1.Nasi impit segera (brand adabi etc.) | 1 pek | ||||||||
2.Bawang besar | 1 biji (KASI SAMURAI) | ||||||||
3.Timun | 1 biji (KASI SAMURAI) |
I'm chef and a father for 2 kids I'm from Sabah Malaysia. Born in Tawau and Raised in Penampang Sabah. Mixed Kadazan and Filipino. 28 years in Culinary industries. I can be consider as a Traveler...Hikers...Runners...Martial Arts...Photographer.. Cyclist, food critics and love nature. This blog is dedicate to my passion in culinary, day to day activities, sharing info and ideas. I'm not a full time blogger but i will do my best to update. If you have any question...feel free to contact me.
Followers
Tuesday, 13 August 2019
RESIPI ANEKA MASAKAN RUTIN
Decide upon your major definite purpose in life and then organize all your activities around it
Wajburnii (tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (sihatkan aku)
Wa’fuannii (maafkan aku)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
ISI KANDUNGAN ...
-
1. P&P FOR F&B ADMINISTRATION & GENERAL 5 1. Restaurant and Bar...
-
Nasi Lemak Beras 200g Santan 180g Daun pandan 1 helai Serai ...
No comments:
Post a Comment